tisdag, augusti 30, 2005

Direkt från dynghögen

I sitt inlägg från i söndags (Ett exempel: Magasin 3) frågar Robert Stasinski efter syftet med utställningen ”Here comes the sun” och Magasin 3. Här är fakta: Konsthallen Magasin 3 ägs av finansmannen Robert Weil och hans bolag, Proventus. Konsthallens uttalade syfte är att vara en kreativ resurs för Proventus övriga verksamheter. Det berättade Robert Weil själv för mig i en intervju för snart fyra år sedan. En chef på Proventusbolaget Snowcrash hoppades till och med utvinna nya ”affärsmodeller” ur den gränsöverskridande samtidskonsten på magasinet. Det verkar inte ha gått så bra – Snowcrash finns inte längre.

Det är sånt man kan få veta om man läser Expressen (där intervjun publicerades). Och ja, Robert, jag håller med: det kan vara intressant att känna till det, när man bedömer konsten. Vad den fyller för funktion.

Om andra föredrar att hålla sina liljevita fingrar rena och filosofera om solen istället är det ju inget som hindrar dem. Det allvarsamma ”samtal” Kira Carpelan efterlyser är, och lär förbli, konstkritikens norm. Eftersom institutionens hela legitimitet (dvs ekonomi) vilar på föreställningen om samtidskonstens autonomi, komplexitet och enorma vikt. Men jag är rädd att det snarare är en fråga om tonfall än innehåll, om allvarsamhet snarare än allvar. Och i mina öron låter det där ”samtalet” ofta irriterande likt ett eko, där kritikerna intagit rollen som bergvägg.

Varför får inte konstkritiken vara ironisk? Sentimental, burdus, naiv? Varför måste den kamma snedbena? För att ”DIS” är en politiskt bräcklig konstruktion, skulle jag tro. Men är det inte just detta som gör kritikerns arbete friare än curatorns? Att vi faktiskt kan ge blanka fan i det? Så länge vi inte sitter i knät på Niclas Östlind eller någon av hans idoler, vill säga.

Direkt från dynghögen,

Mårten Arndtzén.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

http://tramadol-sqllt.blogspot.com/
Ciao!

4:38 fm  
Anonymous Anonym said...

http://didrex-moza.blogspot.com/
Good Luck!

3:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home