tisdag, oktober 04, 2005

Till Kira

Det verkade som om bloggen tappade fart i den stunden då man ropade på ordning och moderatorer. Nackdel var också att man värderade några inlägg som att äga högre nivå än andra. Det resulterade i att ett från början intressant men vildvuxet projekt förlorade lite av sin charm.

Till alla andra
Det finns annars ganska mycket att diskutera i konstkritiken. Under sommaren finns en rad händelser som bara i en liten utsträckning diskuterats i publicerad form inom konstkritiken samtidigt som det ändå tycks finnas många starka åsikter och synpunkter på dessa händelser.

För att nämna några exempel: Några tillsättningar som att en musikartist utan påtagliga erfarenheter från konstområdet tilldelats en plats i Moderna Museets styrelse, biennalen i Venedig och förutsättningarna för Sveriges enda biennal i Göteborg.

Moderatorerna kanske skulle initiera en diskussion med dessa exempel som utgångspunkt. I min mening är det mer intressant att diskutera konstkritik som den praktik det är istället för att diskutera konstkritiken på ett ideologiskt plan. På så sätt blir kritiken också mer tänkeväckande och kanske till och med kan skapa ett större intresse kring sig själv.

En eloge till de som tagit bladet från munnen i olika sammanhang: Till exempel Mårten Arndtzén om tillsättningar eller Dan Jönsson om GBG-biennalen. —Martin Schibli